Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Ο Ιανουάριος του 2018 σημαδεύτηκε από την κοινή βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της ακεραιότητας σε όλες  τις ηπείρους. Υπό το πρίσμα αυτό ενισχύθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας των Ευρωπαίων Επιτροπών  και δημιουργήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη νέοι μηχανισμοί όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Μαρόκο.

Ο νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Michelle Nicoletti, επανέλαβε στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2018 τη δέσμευσή του να προωθήσει την υποδειγματική συμπεριφορά λέγοντας χαρακτηριστικά πως: ''ο αγώνας πρέπει να είναι αμείλικτος'', ενώ παράλληλα αυξήθηκε η πίεση σε ηγέτες που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, όπως για παράδειγμα στον Jacob Zuma στη Νότιο Αφρική.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις και αντιδράσεις δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε το πόσο απαραίτητη είναι η επαγρύπνηση και η πρόληψη των κινδύνων που σχετίζονται με τις παραβιάσεις  της ακεραιότητας. Εν όψει των Σκανδάλων στη Νιγηρία, τη Νότιο Αφρική και τη Ζιμπάμπουε και δεδομένου του οικονομικού κόστους που απέφεραν οι δόλιες δραστηριότητες, η Αφρικανική Ένωση αναγνώρισε στην τριακοστή Σύνοδο Κορυφής την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Τα γεγονότα αυτά όπως και η επίθεση εναντίον ενός πρώην αρχηγού για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Αίγυπτο έδειξαν για άλλη μια φορά ότι τόσο οι θεσμικοί φορείς όσο και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την προώθηση της ακεραιότητας εξακολουθούν να απειλούνται.

 

Πηγή: www.hatvp.fr

 

Κύλιση στην Αρχή