Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Στις 20 Μαρτίου του 2018 το Ποινικό Δικαστήριο του Τορίνο διέταξε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας εκατομμυρίων ευρώ και καταδίκασε με φυλάκιση  πολλά άτομα τα οποία εμπλέκονταν σε μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίου καπνού που απασχολούσε επί πολλά έτη τους Ευρωπαϊκούς φορείς.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε αρχικά από την OLAF  παραπάνω από 5 χρόνια πριν. Οι ερευνητές της OLAF ανίχνευσαν ένα διεθνές δίκτυο  λαθρεμπορίου,  το οποίο λειτουργούσε κάνοντας πλασματικές ή πραγματικές εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής ένωσης προς τρίτες χώρες και στη συνέχεια επανεισήγαγε λαθραία τα τσιγάρα στην Ευρωπαϊκή  Ένωση με σκοπό να αποφύγει τους ισχύοντες δασμούς και φόρους. Οι εμπλεκόμενοι στην απάτη υποκινούνταν από ένα εκτεταμένο εγκληματικό δίκτυο το οποίο είχε επαφές με το οργανωμένο έγκλημα τόσο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης όσο και τρίτων χωρών. Στην απάτη συμμετείχαν επίσης διεφθαρμένοι τελωνιακοί υπάλληλοι οι οποίοι  επικύρωναν την πραγματοποίηση εξαγωγών,  χωρίς όμως να έχουν μετακινηθεί στην πραγματικότητα ποτέ τα φορτηγά εκτός Ε.Ε ή τις επικύρωναν ενώ τα φορτηγά είχαν ήδη κατασχεθεί. Η OLAF παρείχε  τα αποδεικτικά στοιχεία και προέβη σε συντονιστικές ενέργειες  για την υποστήριξη των εθνικών οργάνων επιβολής του νόμου σε όλα τα βασικά στάδια των ερευνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της OLAF οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας και της Γερμανίας ανακάλυψαν πως το συγκεκριμένο δίκτυο παρήγαγε τσιγάρα με την ένδειξη ‘’made in italy’’ σε ένα εργοστάσιο κοντά στο Τορίνο, εκ των οποίων ένα μέρος προοριζόταν για παράνομο εμπόριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Έτσι, στα τέλη του 2014 έγιναν οι απαραίτητες συλλήψεις και πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Το Δικαστήριο του Τορίνο επικύρωσε τα αποτελέσματα των ερευνών που προβλήθηκαν από την OLAF και τους εταίρους της. Επιπροσθέτως με τις ποινές φυλάκισης και τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, το Δικαστήριο επέβαλλε στους  κατηγορουμένους επιβολή προστίμων ύψους άνω των 119 εκατομμυρίων ευρώ για τα Ιταλικά τελωνεία και  36 εκατομμύρια  ευρώ, μόνο για την Ιταλική εφορία. Εκτιμάται ότι οι απώλειες εις βάρος της Ε.Ε και άλλων εθνικών προϋπολογισμών είναι σημαντικές.

Ο Γενικός  Διευθυντής της OLAF κύριος Nick Ilett δήλωσε: «Με αυτή την δικαστική απόφαση αναδεικνύονται τα εξαιρετικά αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν όταν η OLAF συνεργάζεται συντονισμένα με τους εθνικούς εταίρους κατά των εγκληματιών που εκκενώνουν τα δημόσια ταμεία από σημαντικά έσοδα. Μόνο με συντονισμένη επιτόπια δουλειά μπορούμε να προστατεύσουμε τα χρήματα των φορολογουμένων μας , να ξεδιαλύνουμε τους πολύπλοκους μηχανισμούς διασυνοριακής απάτης και να εξασφαλίσουμε ότι οι εγκληματίες προσάγονται στη δικαιοσύνη».

 

Πηγή: OLAF European Anti - Fraud Office

Κύλιση στην Αρχή